Industriële omzet stijgt

Omzet industrie
Het CBS meldt dat de omzet in de industrie in het eerste kwartaal wederom is gestegen. De omzet steeg met 3 procent op jaarbasis. CBS meldt dat in de transportmiddelenindustrie de omzet het hoogste was. In deze branche steeg de omzet van autoproducenten het meest (12,8 procent). Vele ander branches binnen de industrie zagen ook een stijging ten aanzien van vorige jaren. Een minder grote stijging dan eerdere jaren kwam van makers van schepen, vliegtuigen en treinen. Zij compenseerde dit wel doordat de buitenlandse omzet in de deze branche wel steeg.
Personeelstekort
Echter is er wel een personeelstekort in de industrie, wat een groeiend probleem is. Het aantrekken van personeel is moeilijk, omdat er veel vacatures open staan. Er stonden 20 duizend vacatures open aan het einde van het eerste kwartaal. 7 procent geeft aan dat hun bedrijfsactiviteiten belemmerd worden door te weinig arbeidskrachten. 15 procent van de industriële werkgevers verwacht toch dat dit zal aantrekken en personeelstekort minder de bedrijfsactiviteiten zullen belemmeren. Daarnaast verwacht een deel van de ondernemers ook dat in het tweede kwartaal de omzet weer hoger zal zijn dan het eerste kwartaal. Een groot deel van de industriële ondernemers is positief over de toekomst.